Paul-Gérin-Lajoie-d’Outremont

The auditorium of great days

Project description

The auditorium, which welcomes the students of this school year after year, had reached a level of deterioration who was shading the quality of the training given by the various art departments. The project team rolled up their sleeves to make this 250-seat auditorium look like a large hall again.

The stage offered the greatest challenge. It had to be cleaned to its maximum in order to offer an optimal space to give free rein to the creativity of the students. It is in this order of idea that a Venetian style curtain, in the image of the great European halls, was installed. When it is opened, the curtain is stacked on itself in the top of the stage frame. Then waves form, which gives a crazy chic to the room!

Informations :

CLIENT: CSMB pour l’école Paul-Gérin-Lajoie D’Outremont
DATE : 2016
OVERALL CONSTRUCTION COST : 1.5 M$

Our implication

We were involved from the design phase of the project to guide the architect in the very definition of the auditorium. Revision of the seating layout, revision of the position of the stage lighting in the auditorium, installation of a new control booth, everything has been implemented to review the comfort of spectators, technicians and artists in the making. The acoustic component was not left out so that this space would be able to receive acoustic and amplified performances. The artists’ comfort has been greatly improved by enlarging the backstage and upgrading the stage’s technical equipment.

SOME HIGHTLIGHTS

Revision of the seating layout to eliminate the central aisle
New high-performance control booth
Fully revised projection and control booth
New maximized hanging system
Acoustic panels integrating mechanical ducts
Electrical infrastructure allowing a migration to LED scenographic lighting
Venue lighting position (FOH) with motorized projectors and unique user interface, specially adapted to the needs and created by our team